2020-12-03 09:26:33• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Nem csak Szatmárnémetiben oldották fel a vesztegzárat

Nagybánya. Fotó: commons.wikimedia.org / Cristian Dan Popovici
Nagybánya. Fotó: commons.wikimedia.org / Cristian Dan Popovici

Ahogyan arról a Szatmár.ro is beszámolt, csütörtök 0 órától Szatmárnémetiben feloldották a vesztegzárat, hiszen sikerült csökkenteni a megyeszékhelyen a fertőzöttségi rátát. Nemcsak Szatmárnémetiben bizonyultak azonban eredményesnek a korlátozó intézkedések, hanem más nagyvárosokban is.

A szomszédos Máramaros megyében Nagybánya és Alsóvisó is csütörtöktől kerül ki a karantén alól. Nagybányán az utóbbi 14 napra összesített, ezer főre jutó koronavírusos esetek száma 3,97-re, Alsóvisón 2,57-re csökkent, a teljes Máramaros megyére vonatkozóan pedig a fertőzöttségi arány jelenleg 2,68 ezrelék. A járvány kezdete óta a megyében 8717 személyt diagnosztizáltak koronavírussal, és 304-en haltak meg a betegség szövődményei következtében.


Ugyancsak csütörtöktől kezdve Besztercében is feloldják a vesztegzárat. A Beszterce-Naszód Megyei Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint a karantén bevezetésekor 9,01 ezrelék volt a fertőzési esetek lakossági aránya a gócpontokon kívül is. Mostanra ez az arány gócpontokon kívül 4,98/1000-re csökkent, így a megyei közegészségügyi igazgatóság kockázatfelmérése nyomán az a döntés született, hogy a vesztegzárat csütörtök, december 3-a hajnali 5 órától megszüntetik. A fertőzési esetek aránya ugyanakkor továbbra is 3 fölötti ezer lakosra vetítve, így a vendéglők, bárok, kávéházak és játéktermek tevékenységét korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak.


Feloldják továbbá a karantént csütörtöktől kezdve Szamosújváron is. A Kolozs megyei városban 5,17 ezrelékre csökkent a koronavírusos esetek aránya. Mircea Abrudean, Kolozs megye prefektusa szerdán közölte: a közegészségügyi igazgatóság kockázati felmérést készített, és arra a következtetésre jutott, hogy már nem indokolt a karantén meghosszabbítása Szamosújváron. A kijárási tilalmat tehát szerdáról csütörtökre, december 3-án hajnali 5-kor feloldják. Szamosújváron november elején rendelték el a vesztegzárat, majd az intézkedés hatályát meghosszabbították, ugyanis a városban az ezer főre jutó fertőzési esetek száma elérte a 11,15-öt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: